Dental Volumetrik Tomografi ( DVT) / Diş Tomografisi



Diş hekimleri, 2 boyutlu görüntüleme imkânı sunan yöntemleri (panoramik röntgen gibi) eskiden beri kullanmaktadır. Ancak modern diş hekimliğinde bu bazı durumlarda yetersiz kalmaktadır. Dental volumetrik tomografi (DVT) ise 3 boyutlu görüntüleri ile implant ve gömülü diş operasyonlarında büyük fayda sağlamaktadır.


Diş hekimliğinde kullanım alanları nelerdir?

     - İmplant uygulamaları
     - Kist ve tümör teşhisi
     - Gömülü diş operasyonları
     - 20’lik diş çekimi
     - Kemiğin derinlik ve hacminin ölçülmesi
     - Hassas anatomik oluşumların incelenmesi
     - Kemik ile ilgili her türlü operasyonda kullanılmaktadır


Dental Volumetrik Tomografinin (DVT) avantajları nelerdir?

     - Klasik tomografilere göre daha az radyasyon dozu içerir; örnek medikal bir tomografiye göre 1/6’ ye varan oranda daha az radyasyon içerir. Verilen ışın miktarı, panoramik röntgen dekinin sadece 0.7- ile 1.5 i kadardır.
     - Klostrofobisi olanlarda daha uygundur.
     - Hızlı ve kolay bir yöntemdir.
     - Görüntü kalitesi ve çözünürlük çok iyidir.
     - Panoramik ve periapikal röntgen ile izlenemeyen alanlar görüntülenebilir.
     - Çene eklemi ile ilgili bozuklukları daha detaylı bir şekilde görüntülenebilir.
     - Derinlik ve hacim hesaplanabilir. Yumuşak doku kalınlığı, kemik yoğunluğu ölçümü, ağız içinden mandibuler kanala olan uzaklık ve mandibular kanal çapı gibi ölçümleri elde ederek tedavi öncesi daha ayrıntılı planlamalar yapılabilir.
     - Operasyonun başarısını arttırır ve süresini kısaltır.


İmplant operasyonlarında cerrahi kılavuz uygulaması nedir?

Çağımız teknolojisinin sunmuş olduğu 3 boyutlu tomografi ile cerrahi klavuz uygulamaları diş hekimleri ve implant yaptırmak isleyen hastalar için büyük kolaylıktır. Bu sayede hastalar açısından çok daha az travmatik uygulamalar gerçekleştirilebilmektedir. Ameliyatsız implant yapılabilmektedir.


Nasıl uygulanıyor?

Hastadan alınan ölçü ile özel bir hareketli protez hazırlanır ve bu protezle birlikte hastanın tomografisi çekilir. Özel 3 boyutlu programda çeşitli analizler yapılır. Kemik kalınlığı, boyutu ve yoğunluğu incelenerek uygun implant bölgesi ve implant numarası seçilir. Bilgisayar ekranında kemiğe yerleştirdiğimiz implantın aynı açı ile ağızdaki yerine yerleşmesini protez üzerindeki klavuz yuvalar sağlar. Dolayısıyla kemiği görmek için dişetini, mukozayı kesmemiz gerekmez. Çünkü zaten ekranda kemiğin kesitlerini her yönden görürüz. Böylece daha az hata payı ile ve minimal kanama ile uygulama tamamlanır dikişe gerek duyulmaz. Hasta oldukça nihai ve kısa süreli operasyonun ardından normal yaşamına döner, işine gidebilir.



Dijital Panoramik Röntgen

Panoramik röntgen; çenelerin, tüm dişlerin, çene ve dişlerdeki bir çok rahatsızlığın tek bir filmde görülmesini sağlayan bir röntgen filmidir. Örnek olarak, ağız içi muayene ile sadece büyük çürükler teşhis edilebilirken, röntgenle başlangıç çürükleri tespit edilebilir. Ya da ağızdaki absenin hangi dişten kaynaklandığı, dişlerdeki yapı bozuklukları, kök kırıkları, kist ya da tümörler röntgenle tespit edilebilir. Süt dişleri altındaki sürekli diş germlerinin varlığı ve konumları, 20 yaş dişlerinin kontrolü, diş köklerinin genel durumları ve destek kemikle ilişkileri, muayene esnasında gözden kaçan ara yüz çürükleri, implant yapılması düşünülen dişsiz bölgelerin kemik ölçümleri, anatomik oluşumların bu bölgelerle ilişkilerini panoramik filmler aracılığıyla basit bir şekilde gözlemlemek mümkündür. Çene ve dişlerle ilgili operasyonlardan önce elde olunan diş röntgenleri, tedavi uygulanacak alanı geniş bir şekilde gösterir ve operasyonun başarısını arttırır. Dijital sitemin kullanılması görüntü kalitesini artırmakta ve kişinin aldığı radyasyon miktarını belirgin şekilde azaltmaktadır. Ağız dışından çekilen bir röntgen olduğu için röntgen çekim işlemleri hastalar için son derece konforludur.