Kemik Dansitometresi (DEXA)



Kemik erimesi (osteoporoz), kemik kütlesinde azalma ve kemik dokusunun mikroskobik yapısında bozulma sonucunda kemikte kırılma riskinin artmasına yol açan bir iskelet hastalığıdır. Menopoz sebebi özellikle 45 yaş üzeri kadınlarda mutlaka olur ancak değişik sebeplere bağlı gençlerde ve erkeklerde de görülebilir.   Günümüzde %1 gibi çok düşük oranlardaki kemik kayıpları bile kemik dansitometresi ile teşhis edilmektedir. 


Osteoporoz ne gibi sonuçlar yaratır, kimler risk grubundadır?

Osteoporoz, bazı kişilerde ileri yaşlarda romatizma zannedilen kemik ağrılarını saymaz isek genellikle herhangi bir belirti vermez. Sonraki dönemlerde özellikle sırt kemikleri formunu kaybedince boy kısalığı ve kamburluk gelişir. Hafif bir travma ile kalça, bilek, omurgada kırıklar oluşabilir.

Risk grupları; menopoz dönemindeki bayanlar, 50 yaşını geçen erkekler, şeker hastaları, böbrek taşı düşürenler ve diğer böbrek hastaları, aşırı çay, kahve, sigara, alkol kullananlar, günlük beslenmede kalsiyum eksikliği, düzensiz beslenen her yaş grubundakiler, uzun zaman kortizonlu ilaçlar, bazı anti-asit mide ilaçları ve sakinleştirici ilaç kullananlar, genetik yatkınlığı olanlar, ikiden fazla doğum yapmış olanlar olarak sıralanabilir.


Kemik dansitometresini kimler, ne zaman çektirmelidir?

Farklı bir klinik neden yok ise, kemik dansitometresini menopoz öncesi dönemden itibaren çektirmek yararlıdır. Nedensiz ve önceden kemik kırıkları yaşayan, hareketsiz bir yaşam tarzına sahip kişiler, kortizon içerikli ilaçları uzun süredir kullananlar, böbrek ve karaciğer yetmezliği olanların çektirmesi özellikle önerilir. Kemik kaybı riskinin yüksek olduğu, menopoz sonrası kadınlar için ise, ilk çekim normal ise, 3 senede bir kontrol amaçlı çekimler önerilmektedir. Kemik kaybı söz konusu ise, kontrol periyodunu tedaviyi yapan hekim belirler.


Kemik dansitometri zararlı mıdır?

Günlük hayatta bilgisayar kullanırken alınan radyasyon kadar X-ışını kullanılır. Hiçbir yan etkisi yoktur.


Çekim nasıl yapılır?

Ön hazırlık gerektirmez. Günün her saatinde çekilebilir. Yaklaşık 15 dakika civarında yatarak yapılan bir işlemdir. Ağrı ve acı yoktur. Sadece hareket etmeden yatmak gereklidir. Ancak gebelik veya emzirme durumu varsa bu durumu tetkiki yapacak sağlık ekibine tetkikten önce mutlaka bildirmek gerekir.


Ölçüm Tipleri:

AP-spine ölçümü
Femur ve dual femur ölçümü
Lateral spine ölçümü
Ortapedik kalca ölçümü
Tüm vücud ölçümü Pediatrik Ölçümü