Kolon Transit (Geçiş) Zamanı Filmi



Kronik kabızlık yakınması olan hastalara uygulanan bir testtir. Kullanımı kolay, yan etkisi olmaması en önemli avantajlarıdır.


Nasıl uygulanır?

Kolon transit zamanı ölçümü için, hastada kullanıyor ise 1 hafta öncesinden dışkı yumuşatıcı (laksatif, purgatif) ilaçlar kesilmelidir. Çok hayati olmayan diğer ilaçların alımı da kesilir. Öncelikle, günde 20-30g yüksek lifli diyet verilir. Hastaya röntgende görünebilen (radyoopak) 5 mm'lik 24 adet özel işaretli kapsüller (marker), sabah kahvaltıdan sonra yutturulur. 1., 3. ve 5. günlerde röntgen çekilir. İşaretlerin vücuttan atılma süresi özel olarak hesaplanarak, hastanın kabızlığının derecesi ve nedeni anlaşılmaya çalışılır.


Değerlendirme nasıl yapılır?

3. gün elde olunan röntgende, halkaların %80'den fazlası görülmüyorsa ise test sonlandırılır. Kolon geçiş süresi < 3 gün veya Normal [-1-] olarak değerlendirilir.

3. gün elde olunan röntgende, halkaların %80'i halen görülüyorsa 5.gün kontrol röntgene çağrılır.

5. günde halkaların %20’sinden azı görülüyorsa yine kolon geçiş süresi < 5 gün veya Normal [-1-] olarak değerlendirilir. Kronik kabızlık şikayeti olan birçok hastada kolon transit zamanı ve dışkılama sayısı normaldir.

5. günde halkaların %20 sinden fazlası görülüyor ise kolon geçiş süresi > 5 gün veya Anormal olarak değerlendirilir. Bu durumda kolonda kalan halkaların dağılımına bakılır. Eğer kolonda halkaların yaygın dağılımı mevcut ise kolon motilitesi (hareketliliği) bozulmuş demektir. Barsak tembelliği (kolonik inersiya) [-2-] tanısı konur. Eğer halkalar rektosigmoid dediğimiz kolonun son kısmında toplanmışlarsa, kolon motilitesi normal diye kabul edilir; ancak çıkışta sorun vardır, atılım gecikmiştir. Anorektal fonksiyon bozukluğu / dışkı çıkış güçlüğü [-3-] düşünülür. Altta sıklıkla, bayanlarda rektosel, erkeklerde internal mukozal prolapsus gibi ıkınmanın arttığı hastalıklar bulunur.